Карта короїда

Інтерактивна карта короїдного всихання практично національного масштабу – це новий, ефективний і перспективний спосіб використання супутникових знімків для моніторингу ситуації та планування боротьби з короїдом

Для ялинових лісів Чехії її розробив невеликий колектив фахівців проекту KŮROVCOVÁ INFO і відділу дистанційного зондування Інституту Землі в Фрідек-Містеку. Сайт www.kurovcovamapa.cz, розроблений спеціально для потреб лісового господарства, показує райони всихання і ймовірного прихованого ураження ялинників короїдом друкарем.

Карта створена, як результат дослідження по визначенню площ, які потребують лісовідновленні на регіональному рівні (ліси Моравії), але отриманий результат перевершив всі очікування. На базі космічних знімків супутникової системи Planet Inc., що представляє собою щодня оновлюваний архів ДДЗЗ, що надходять зі 180 супутників, вдалося розробити продукт національного масштабу і багатофункціонального застосування.

Вихідні дані представляли собою комбінацію різних космічних знімків і аерофотознімання. На основі нормалізованої цифрової моделі поверхні були виділені ялинники. Дані аерофотозйомки, які мають максимальний дозвіл служили основою (підкладкою) на яку накладалися зображення ESA Sentinel-2. Останні, завдяки широкому спектральному діапазоні дозволяють оцінювати і наносити на карту ділянки дерев різного стану.

Виділення всохлого і ураженого лісу здійснено на основі мозаїки супутникових зображень з просторовим дозволом 3 м / піксель, знятих в кінці вересня 2018 роки для всієї території Чеської Республіки. Перевага цієї методики полягає в унікальній можливості автоматичного відображення уражених дерев і своєчасного моніторингу розвитку короїда.

У зв’язку з тим, що робота виконана в дуже короткі терміни (кілька місяців), а також через те, що різні регіони країни досліджені з різною детальністю, не можна говорити про однакову точності результатів для всієї країни. Однак перевірка, проведена в Моравії і деяких інших регіонах показує високу точність методу. Для його вдосконалення потрібен зворотний зв’язок з лесовладельцев, кожен з яких зараз отримав можливість зіставити ситуацію на карті з реальністю.

Додаток, перш за все, призначене для державних органів, лісовладельцев, лісовихменеджерів і наукових співробітників. Воно дозволяє відображати на карті ділянки з вже всохлі лісом і ділянки прихованого зараження. Це дозволяє усвідомлено планувати і своєчасно проводити роботи по моніторингу короїдів, проведення лісозахисних заходів, планування лісозаготівель і лісовідновлення. Крім іншого, карта, доступна всім бажаючим, включаючи політиків, сприяє усвідомленню серйозності поточної ситуації та необхідність знайти кошти на прийняття невідкладних заходів для її поліпшення, а також пошук нових стратегій і технологій дозволяють забезпечити стійкість лісів.

Вкрай важливим є те, що лісовладельцев отримують можливість одноразово, з мінімальними витратами сил і засобів побачити ситуацію в цілому, незалежно від кордонів лесовладеній або доступності лісових ділянок. Це стимулює їх до проведення польових досліджень і дозволяє своєчасно проводити санітарні рубки в виникають вогнищах зараження.

Особливо важливо, то що картографічні матеріали відображають ситуацію на кінець вегетаційного періоду. Це дозволяє максимально ефективно організувати роботу з прибирання заражених дерев в зимовий період.

Карта, не призначена для адміністративного контролю, але може допомогти державним органам швидко виділити найбільш уражені приватні ліси і стимулювати ухвалення відповідних заходів їх власниками.

Наступне оновлення карти очікується станом на кінець лютого. Загальнодоступна вона стане в березні. В подальшому роботи будуть продовжені з тим, щоб забезпечити щоквартальне оновлення даних.

Звичайно буде продовжено роботи по вдосконаленню інструменту, як в плані збільшення точності і розпізнавання різних типів ураження, так і технологічно (версія для смартфонів, прив’язка по GPS, відображення динаміки і т.п.)

Нижче наведено посилання на сайт:

www.kurovcovamapa.cz

Настійно рекомендую всім зайти і оцінити його можливості. Управління інформації мапи елементарно:
«+» І «-» – вимірюють розмір зображення;
перемикачі першого стовпчика змінюють вигляд фонового зображення (карта, знімок)
перемикачі другого шпальти відображають всохлі ліс (червоний) і заражені ділянки (синій)

Слід пам’ятати, що аерофотозйомка (підкладка) не відображає реальної ситуації, так як зроблена набагато раніше, ніж знімки, за якими визначалося стан ялинників.

http://lesovod.blogspot.com/