З Мiжнародним Днем лiciв!

19 березня 2021р,

21 березня відзначають Міжнародний день лісів. Щороку він проходить під різними гаслами. Цьогорічне гасло «Відновлення лісів: шлях до відродження та добробуту».

З 21 березня у Міжнародний день лісів розпочинається лісівнича акція Державного агентства лісових ресурсів України  «Створюємо ліси разом!», яка триватиме до Дня довкілля –  17 квітня 2021 року.

Пріоритетом  роботи лісівників Львівщини є збереження та відновлення лісів області. На 2021 рік орієнтовні обсяги лісовідновлення заплановані на площі на площі 1658,7 га, а саме: лісових культур 688,6 га, природнього поновлення – 970,1 га. Щорічно лісівники висаджують близько 5 млн сіянців основних деревних лісоутворюючих порід!

Ліс починається з насіння. Львівщина є одним із лідерів в Україні з організації та ведення лісокультурного виробництва. Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» спеціалізується на вирощуванні садивного матеріалу з використанням сучасних технологій в лісовому насінництві та лісорозсадницькій справі. При цьому, вирощування сіянців із закритою кореневою системою надає можливість розширити терміни садіння та відповідно створювати продуктивні, біологічні стійкі насадження протягом всього вегетаційного періоду. На сьогодні у ДП «Львівський ЛСНЦ» вирощуються сіянці біотично стійких, високопродуктивних  лісових порід для відновлення лісів Карпат та рівнинної частини:   ялиці білої, бука лісового, сосни звичайної, дуба звичайного, модрини європейської, псевдотсуги та ін. За один рік планується вирощувати 3,5 млн. сіянців із закритою кореневою системою.

Лісівники Львівщини приєднуються до відзначення  Міжнародного дня лісів стартом посіву лісового насіння у сезоні лісовирощування 2021 року.

касети із субстратом сьогодні лягли перші насінини сосни звичайної, висіяні на суперсучасній роботизованій лінії шведської компанії ВСС. За кілька тижнів вони проростуть зеленими пагінцями у високотехнологічних теплицях з регульованим кліматом і автоматичним поливом, зміцніють на полях дорощування протягом вегетаційного періоду, щоб стати могутніми деревами у майбутніх українських лісах.

А до виходу на проектну потужність лісорозсадницького комплексу Львівського лісонасіннєвого центру державними лісогосподарськими підприємствами проведена значна робота для забезпечення всіх видів лісокультурних робіт високоякісним садивним матеріалом основних лісоутворюючих порід. З цією метою в області функціонує мережа лісових розсадників в кількості 148 одиниць загальною площею 101га.

За сприятливих погодних умов та по мірі сходження снігу буде проводитись відновлення лісів.  Спільні заходи з садіння лісу за участі громадськості та всіх бажаючих відбудуться 10 квітня на локаціях державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ в рамках глобального екологічного проєкту «Озеленення планети».

Окрім того, протягом Акції «Створюємо ліси разом» державними лісогосподарськими підприємствами будуть проводитись інформаційні та роз’яснювальні заходи щодо ролі та важливості лісів для існування життя на планеті, значення праці лісівника в забезпеченні створення, охорони та захисту лісових насаджень.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства щиро вітає лісівників, друзів та симпатиків лісу з Міжнародним днем лісів!

Довідково. Традиція святкування Дня лісу була заснована в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісівництва, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства і сільського господарства. Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист, і відновлення.

З метою просування сталого управління і збереження лісових ресурсів Генеральна Асамблея ООН на вісімдесят третьому пленарному засіданні 20 грудня 2006 оголосила 2011 рік Міжнародним роком лісів і закликала уряди, систему ООН, відповідні неурядові організації, приватний сектор та інші суб’єкти докладати всі зусилля для підвищення поінформованості громадськості та розвивати програми з раціонального використання, збереження та сталого розвитку лісів.

Офіційно Генеральна асамблея ООН проголосила «Міжнародний рік лісів» 31 грудня 2010 року. Офіційне відкриття Міжнародного року лісів відбулося в рамках дев’ятої сесії Форуму ООН з лісів під час проведення сегменту високого рівня (2-3 лютого 2011 р.).

У 2012 році Генеральною Асамблеєю ООН офіційно проголошено 21 березня міжнародним Днем лісів.

https://lvivlis.gov.ua/news?id=4614